10 september 2007

Gobi woestijn (Mongolie)

03/09/07 - 09/09/07

Amai amai amai, snel internet moet hier nog uitgevonden worden, vandaar dat er serieuze vertraging op onze blog zit....maar bij deze, de update van ons verblijf in de Gobi woestijn in Mongolie.

We zijn er hier direct ingevlogen met een 7 daagse trip naar en doorheen de Gobi woestijn. Met een oude Russische 4x4 bus, 2 langharige Oostenrijkers, 1 saai Koreaantje en ne Mongool van ne chauffeur hebben we vorige week onze trip aangevangen doorheen de grote vlakten. Elke dag konden we de bus in voor een 5, 6 a 7 uurtjes om werkelijk te genieten van de mooiste landschappen. Nergens een boompje te bespeuren, maar alleen overheersende steppe vlakten. We passeerden kuddes geiten, koeien, paarden, echte kamelen met hun jonge herdertjes. Onze dagelijkse ritten werden onderbroken voor te tanken, een beetje te eten en iets aan de wagen te repareren. Onze chauffeur wist steeds op een, twee drie alles gerepareerd te krijgen en zo moesten we echt niet paniekeren om ergens in de grote Gobi woestijn te verkommeren.
's Avonds net voor het donker werd, kwamen we gelukkig elke keer toe bij een nomaden-familie waar we dan bij hen in een ger tent mochten blijven slapen. Da's een typisch Mongolen woning, gemaakt van een ronde, houten constructie met schapenvacht als isolatie waarin we als echte gasten werden ontvangen met de meest "heerlijke" maaltijd van rijst met gedroogde geitenmaag en een beetje ketchup. Niet dat we biefstuk-friet hadden verwacht, of ne verse lasagne of die bloemkool in den oven, nee, nee wij wisten dat we in de woestijn zaten, waar geen diepvrieserke met kant en klare maaltijden te bespeuren viel. En daarom konden we ons voor die 7 dagen echt wel tevreden stellen met de sobere maaltijden. Maar deze werden dan ook weer snel vergeten door de Mongoolse gastvrijheid. Deze bestaat eruit om samen in een kringske volle koppen of soepkommekes wodka te drinken. En de beleefdheid zegt hier dat je niet mag weigeren of je wordt aanzien als een echte sissi. Nu kunnen jullie zeggen wat jullie willen, maar de Nick en de Leen zijn geen sissies en trouwens we zijn zeer beleefde mensen, dus konden we niet anders dan deelnemen aan dit dagelijks ritueel. Tot er een bepaalde avond was, de sterren stonden net niet zo goed, de maan gaf niet de volle kracht, een kampvuurke met Mongoolse liederen daarna waren wij aan de beurt en wisten niets beter te verzinnen dan "den bok is dood" en toen is het even fout gelopen met mezelf...........maar na een dagje uitgeschakeld te zijn en veel plezier van de anderen, begaf ik mij weer onder de levenden en kon weer van de mooie Gobi genieten.
Buiten rijden, eten en drinken zijn we ook gaan wandelen in de bergen, kameeltje rijden, zandduinen beklimmen en na 7 dagen nen echte douche nemen, wat meer dan welkom was.

Alle foto's: http://www.flickr.com/photos/nickenleen/sets/72157601981647358/


1 opmerking:

ChristophD zei

Unfortunately I don't understand a word of what you're writing, but I did see "2 langharige Oostenrijkers" :-D

Will look at your photos on Flickr right now even though I still haven't looked through all the 3609 photos that I took in the past 4 weeks.

As you probably guessed we arrived back in Austria yesterday, it's still somewhat odd to be around here. Didn't I wake up in Moscow only yesterday? Or was it all a dream?

Anyway, happy travelling, take care,
Christoph